گوشه ها یی از تاریخ ایران

بررسی گوشه هایی از تاریخ ایران

گوشه ها یی از تاریخ ایران

بررسی گوشه هایی از تاریخ ایران

د‌شمنان نامریی ایران(7): هنری کیسینجر(1)

هنری کیسینجر

کیسینجر در ۲۷ مه ۱۹۲۳ در خانواده‌ای یهودی در شهر فورت آلمان به دنیا آمد. او در سال ۱۹۳۸ به همراه خانواده از آلمان نازی به  آمریکاگریخت، و در نیویورک ساکن شد و در سال ۱۹۴۳ تابعیت این کشور را کسب کرد.

چهره سیاسی و اجتماعی

کیسینجر همچنان چهره بحث‌برانگیز و قطبی‌کننده‌ای در سیاست آمریکاست، که از سوی بسیاری روزنامه نگاران، کنشگران سیاسی و وکلای حقوق بشر به عنوان یک متهم به جنایت جنگی محکوم، ولی  از سوی  عده ای از صاحبنظران ان برجسته روابط بین الملل به عنوان یک وزیر امور خارجه بسیار موثر آمریکا تحسین می‌شود.

 سیاست خارجی

کیسینجر در دورهٔ نیکسون به عنوان وزیر امور خارجه مشغول به کار شد و پس از پایان دوره نیکسون به خاطر واترگیت و استعفای نیکسون در همان سمت با جرالد فورد (معاون نیکسون که طبق قانون اساسی جانشین وی شد) به همکاری ادامه داد. او در سال ۱۹۷۳ به خاطر تلاش‌هایش برای پایان بخشیدن به   ویتنام جایزه صلح نوبل گرفت که بسیار مناقشه برانگیز بود. از وی به عنوان یکی از استراتژیست‌های ارشد آمریکا نام می‌برند. 

کودتای خونین در شیلی 

او نقش کلیدی در سازماندهی  کودتای خونین ژنرال پینوشه  بر علیه آلنده رییس جمهور منتخب مردم شیلی داشت و از پی این کودتا ک سالها مردم و بخصوص جوانان شیلی در شکنجه و خون و مرگ دست و پا زدند. 

از مهم‌ترین فعالیت‌های موفقیت‌آمیز کیسینجر می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • مذاکرات مربوط به محدودسازی سلاح‌های استراتژیک میان آمریکا و شوروی که منجر به پیمان سالت (۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲) شد.
  • برقراری رابطه میان ایالات متحده آمریکا و چین با اجرای سیاست معروف به دیپلماسی پینگ گونگ در ۱۹۷۲
  • کیسینجر و ایران(1)

کیسینجر کتابی بنام " نظم نوین جهانی"  نوشته که در حقیقت کتاب دستی و یا تکست بوک سیاست در آمریکا بوده ایت. 

فصــل چهــارم این  بــر روابــط ایــران و آمریـ ـکا و رویکردهــای نظــم تمرکــز دارد. ایــن فصــل بــه تقابــل ایــران و ایــاالت متحــده در دوران پــس از انقــاب اسـلامی و همچنیـن نقـش ایـران انقلابـی در تغییـر نظـم سیاسـی در خاورمیانـه 

می پـردازد.

 او بـه مسـائل مربـوط بـه گسـترش سـلاح هسـته ای در ایـران اشـاره می کنـد و معتقـد اسـت ایـران به دنبـال ترسـیم نظمـی نویـن در منطقـه اسـت

کسـینجر در رابطـه بـا حکومـتداری ایـران اظهـار داشتهاسـت: 

»در میـان همـة کشـورهای منطقـه، ایـران دارای منسـجمترین شـکل ملیـت ودقیقتریـن سـنت 

حکومـتداری بـر مبنـای منافـع ملـی اسـت« )کسـینجر، 1396 ،ص. 170 .)عـلاوه بـر ایـن، حکومتـداری ایـران براسـاس سـنت امپراتـوری ایـران اسـت. 

کسـینجر بـه آینـدة روابـط ایـران و آمریـکا امیـدوار اسـت و بـا تأکیـد بـر نقـش کلیـدی ایـران بــه عنــوان یــک بازیگــر مهــم منطقــهای، تنهــا راه ثبــات خاورمیانــه را در رابطــة مثبـت بیـن ایـران و ایـاالت متحـده آمریـکا میدانـد ولـی ایجـاد ایـن رابطـه را مبنــی بــر تغییــر بنیادیــن در حاکمیــت ایــران عنــوان میکنــد. 

حمله عراق به ایران

هنری کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا زمانی گفته بود که خصومت‌های بین ایران و عراق عمدتا ناشی از آن است که آمریکا مسئولیت‌های خود در خلیج فارس را رها کرده است.

 وی همچنین از سازمان ملل به دلیل عدم اظهارنظر در مورد جنگ انتقاد کرد و آن        را 

 " ابزار تجاوز و وسیله‌ای برای قانونی کردن مناقشه و نه پایان دادن به آن" خواند. 

وی پیش‌بینی کرد ه بود که جنگ ایران و عراق کوتاه مدت خواهد بود و حداکثر 10 روز دیگر ادامه خواهد داشت و عراق برنده جنگ خواهد بود و می‌تواند این مفهوم را داشته باشد که نفوذ شوروی در خلیج فارس رو به افزایش است و نفوذ آمریکا روبه کمرنگ شدن است.( که البته این هم یک پیش بینی پوچ و یا چراغ سبز به صدام بود که به جنگ افروزی ادانه دهد)

کیسینجر همچنین گفته بود که این نبرد احتمال اینکه تهران 52 گروگان آمریکا یی را در آینده نسبتا نزدیک آزاد کند را بیشتر می‌کند وی اظهار داشت:"


بهتر است ایران و عراق یکدیگر را از بین ببرند:

می توان حدس زد که هنوز  گفته های  و طرز تفکر کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا در مرام مقامات کاخ سفید حاکم است و ما هنوز این جمله معروف او در هنگام جنگ را به یاد داریم که گفت :

"بهتر است اجازه دهیم ایران و عراق یکدیگر را از بین ببرند چون  نفت بسیار ارزشمند‌تر از آن است که در دستان آنها باقی بماند.

منبع :ویکپدیا 

و تحقیق خانم ارمینا ارم در باره کتاب نظم نو ین جهانی نوشته کیسینجر

امیر تهرانی


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد