ادامه گزارش پیشین:
برنارد لوییس:... من شیطان مجسم هستم.
برنارد لوئیس، تاریخدان بریتانیایی-امریکایی، کمتر از دو هفته به تولد ۱۰۲ سالگیاش، در ۱۹ می ۲۰۱۸ میلادی / ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ خورشیدی در امریکا درگذشت.با مرگ مبارک او خاورمیانه و جهان اسلام از شر این شیطان مجسم نجات یافت، ولی میراث شومش باقی است.
او از متخصصان پرسابقه وصاحبنام تاریخ اسلام، امپراطوری عثمانی وخاورمیانه جدید بود.
لوئیس بیش از سی کتاب و صدها مقاله نگاشت، شاگردان بسیاری تربیت کرد تا راه شوم او را کشان کشان هم که شده ادامه دهند و نگذارند این بنیان اهریمن آسا متروکه شود. در ضمن او مشاور سیاستمدارانی چند بود.
برنارد لوئیس را "اثرگذارترین مورّخ اسلام و خاورمیانه پس از جنگ جهانی" دانستهاند (مارتین کریمر، مدخل برنارد لوییس در: دانشنامه مورخان و نوشته های تاریخی، جلد ۱: ص ۷۱۹، لندن: ۱۹۹۹). قطعا می دانیدکه این اثر گذاری دو جنبه مجزا ازهم دارد: جنگ و اغتشاش و آشوب و فقر در خاورمیانه و آرامش و ثروت در غرب و اسراییل.
او از یک سو نقش مهمی در بال و پر دادن به مطالعات اسلامی در غرب ایفا کرد تا این که اول اطلاعات بدست اورند و بعد چهره اش را مخدوش کنند.
از سوی دیگر تأثیر تخریبی و دستکاری شده ماندگاری بر فهم سیاستگذاران نومحافظهکار غربی (به ویژه امریکایی) که ضد اسلام و ایران و خاورمیانه بودند از اسلام و خاورمیانه به جای گذاشت.
اثرگذاری دوگانه لوئیس موجب شده است که میراث فکری و سیاسی وی همیشه دستمایه اختلاف نظر و جنجال باشد.
شیطان مجسم
به گفته لوئیس در مصاحبهای به سال ۲۰۱۲ میلادی "از نظر برخی افراد من نابغهای برجستهام و از نظر برخی دیگر من شیطان مجسّمام".
اما این پژوهشگر جنجالی که بود، چه کرد و چگونه میاندیشید خیلی مهم ایت. ضمناچه مانعی دارد هردو باهم عجین و یکی باشند، شیطان نابغه و یا نابغه شیطانی، اثر گذاری وحشتناک هردو یکی است.
برنارد لوییس و ایام خوش
از ۱۹۴۹ تا ۱۹۷۴ میلادی لوئیس استاد تاریخ خاورمیانه و خاورنزدیک در مدرسه مطالعات شرقی و افریقایی دانشگاه لندن بود.
سال ۱۹۷۴ میلادی سال پرحادثهای برای لوئیس بود. او که حالا ۵۷ ساله بود در این سال مدرسه مطالعات شرقی را رها کرد، به دانشگاه پرینستون پیوست و نیز در همین سال، بر اثر رابطه پنهانی کوتاه خود با شاهدختی عثمانی، پس از بیست و هفت سال زندگی مشترک از همسرش جدا شد. جدایی از همسرش، رابطه لوئیس را با برخی از روشنفکران یهودیتبار، که از دوستان همسر سابقش بودند، برای همیشه گسست. در عوض او آرشیو ارزشمند امپراطوران عثمانی دست یافت.
امیر تهرانی